World Of Difference: Maak het verschil met de Vodafone Foundation

Events 11/06/2013 9:36 am

vffHoewel evenementen doorgaans een lokaal of nationaal karakter hebben, ligt de echte uitdaging bij projecten van globale omvang. Enorme klussen, die echter veel leermomenten met zich meebrengen. De Vodafone Foundation is een stichting die is opgericht door telecomprovider Vodafone en bedoeld om oplossingen te bieden voor maatschappelijke problemen. Dat kan bijvoorbeeld op kleine schaal door mensen in een minder bedeelde situatie te voorzien van een mobiele telefoon, maar de Vodafone Foundation kijkt ook naar grotere problemen. Het World Of Difference programma is daar een goed voorbeeld van.

Wat houdt World Of Difference in?

vodafone-wod
Dit programma biedt vier mensen de kans om een jaar lang betaald te werken voor een goed doel in het buitenland. Dit jaar kan dat in Kenia, waar de Vodafone Foundation samenwerkt met dance4life en IICD. Hierbij ligt de focus vooral op het bestrijden van HIV, waar in dit land maar liefst 1,6 miljoen mensen mee besmet zijn. De oorzaak daarvan is voornamelijk te vinden in het gebrek aan informatie over deze ziekte bij jongeren onder de 25 jaar.

Vodafone wil met World of Difference een steentje bijdragen aan het ontwikkelen van technologieën die jongeren makkelijker informatie kunnen verschaffen over HIV en seksualiteit. Telecommunicatie heeft in elk land een andere betekenis. Zo houdt Vodafone zich in landen als Nederland bezig met de lancering van de nieuwste Apple toestellen, terwijl het bezit van een mobiele telefoon in Kenya een fundamentele kan rol spelen in de leefbaarheid en werkgelegenheid.

“The Kenya study carried out by iHub Research and Research Solutions Africa among 800 mobile users in six locations across the country, found that at least 20 per cent of respondents felt it was necessary to make real sacrifices to recharge their mobile credit.” – infoDev

Meer dan 40% van de Keniaanse bevolking maakt gebruik van het internet, wat voornamelijk gebeurd via mobiele telefoons. Zo’n 2/3e van de Keniaanse jongeren hebben een telefoon. World of Difference zet zich in om via deze kanalen de taboes te doorbreken en het onderwerp HIV beter bespreekbaar te maken.

Wat kun je doen bij World Of Difference?

Er zijn binnen dit project vier banen te vergeven. Er wordt gezocht naar een projectmanager, een communicatie-expert, een online specialist en een ICT specialist. Deelnemers hadden de mogelijkheid zich aan te melden via de website van World Of Difference. De intake was vergelijkbaar met een sollicitatie zoals je kent van elke andere baan. Zij die ook een mooi promotiefilmpje hebben ingezonden maken ook kans op de zogenaamde wildcard, waarbij gebruik wordt gemaakt van een vote-mechanisme. 11 November worden de semi-finalisten bekend gemaakt.